Wyniki wyszukiwania dla hasła: Chroń serce przed chorobą wieńcową i zawałem

PS. Niedobory witamin z grupy B zwiększają skłonność do zapadania na te choroby.


Polecam piwo, gdyż w 1 litrze zawiera:
- 20% dziennej dawki witaminy B2
- 35% dziennej dawki witaminy B6

Ponadto regularne i umiarkowane picie piwa:
- znacznie obniża ryzyko zawału serca,
- poprawia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- wzmacnia ścianki naczyń, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników,
- poprawia trawienie,
- przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych,
- zapobiega wystąpieniu cukrzycy,
- usprawnia pracę wątroby,
- poprawia wchłanianie witaminy B12, niezbędnej do budowy czerwonych ciałek krwi,
- przyspiesza rozkładanie tłuszczu i białka,
- ułatwia regeneracje organizmu,
- znacznie powtrzymuje starcze podupadanie organizmu,
- poprawia wentylację płuc i wchłanianie tlenu,
- hamuje rozwój bakterii, a nawet powstrzymuje gruźlicę,
- prowadzi do lepszego ukrwienia nerek i szybszego wydalania płynnych odpadów procesu przmiany materii,
- pomaga w zachowaniu sprawności umysłowej mino podeszłego wieku,
- pobudza przemianę materii,
- stymuluje proces wydzielania enzymów trawiennych i żółci,
- działa antydepresyjnie i koi nerwy.


Na temat alkoholu:

MIT:
Alkohol zapobiega chorobie wieńcowej i zawałom serca
FAKT: Wprawdzie spotykamy badania wykazujące, że picie niewielkich ilości alkoholu wpływa "ochronnie" na serce, jednak należy do tego rodzaju stwierdzeń podchodzić bardzo ostrożnie. Według tych badań "ochronne" działanie alkoholu ma polegać na jego wpływie na gospodarkę tłuszczową i opóźnianie procesu miażdżycowego. Niestety nie jest wiadomo jaki będzie końcowy efekt systematycznego spożywania, niewielkich nawet, ilości alkoholu. Osoby, których organizmy, z przyczyn genetycznych, są mniej odporne na działanie alkoholu mogą bowiem nieświadomie, "podpierając się" badaniami naukowymi, stosunkowo szybko uszkodzić sobie układ nerwowy, wątrobę czy trzustkę, a nawet uzależnić się od alkoholu.
Do każdego z nas należy więc wybór czy "chronić" przy pomocy alkoholu swoje serce, czy też ryzykować innymi poważnymi następstwami zdrowotnymi picia alkoholu łącznie z uzależnieniem. Warto jednocześnie wiedzieć, że alkohol i produkty jego przemiany działają bardzo niekorzystnie na mięsień sercowy, prowadząc do jego zwyrodnienia oraz uszkadzają śródbłonek naczyń krwionośnych narażając je tym samym na pękniecie, które może spowodować wylew krwi do mózgu czy zawał.

" Omega 3 jest :

- niezbędna w profilaktyce przeciwnowotworowej szczególnie raka płuc, kości i jelit;
- wspomaga leczenie chorób prostaty;
- łagodzi dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów i inne bóle stawowo-kostne;
- zapobiega miażdżycy, chroni przed chorobą wieńcową, przed tworzeniem się żylaków,
- obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów;
- wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego;
- przeciwdziała zawałom serca i chorobom mięśni sercowego;
- zapobiega udarom mózgu, łagodzi migrenowe bóle głowy;
- chroni centralny system nerwowy zapobiegając i łagodząc wiele chorób w tym stwardnienie "

A skad sie o tym dowiedzialem ? Mieszkam w u.k. i od dawna biore omege 3. Na wielu opakowaniach pisze : for healthy heart and joints. Heart nie musze tłumaczyc a joints znaczy stawy.

Odtłuszczone mleko chroni przed nadciśnieniem - wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane w ostatnim numerze czasopisma Hypertension.

Kobiety, które piły więcej odtłuszczonego mleka oraz przyjmowały wyższe ilości wapnia oraz witaminy D wraz z posiłkami, wykazywały znacznie niższe ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi oraz nadciśnienia. Co ciekawe, składniki pokarmowe normalnie zawarte w mleku, lecz przyjmowane w postaci suplementów diety, nie miały korzystnego wpływu na zdrowie kobiet.

W trakcie badań, przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda przy wsparciu American Heart Association (AHA), sprawdzano dietę 30000 pań w wieku średnim oraz kobiet starszych. Z analizy wynika, że kobiety pijące niskotłuszczowe mleko oraz odżywiające się pokarmami bogatymi w witaminę D i wapń były lepiej chronione przed wzrostem ciśnienia krwi, charakterystycznym dla wieku średniego i starczego. Szczegółowa analiza wpływu spożycia mleka na ciśnienie krwi wykazała, że spożywanie dwóch lub więcej porcji mleka odtłuszczonego zmniejszała ryzyko występowania podwyższonego ciśnienia krwi nawet o 10%, w porównaniu do osób pijących ten napój rzadziej niż raz na miesiąc. Podobnego zjawiska nie zaobserwowano u osób pijących mleko tłuste, produkty jego przetwarzania oraz u pań przyjmujących suplementy diety zawierające witaminę D i/lub wapń.

Na nadciśnienie tętnicze w krajach cywilizowanych cierpi aż jedna na trzy osoby dorosłe. Co gorsze, większość z nich jest nieświadoma swojej choroby, choć dostępne jest bardzo proste i łatwo osiągalne badanie przesiewowe. Także spośród osób z wykrytym nadciśnieniem tylko nieliczne są skutecznie leczone, pomimo poważnych konsekwencji tego schorzenia. Najczęstsze komplikacje związane z nadciśnieniem tętniczym to choroba wieńcowa oraz inne powikłania sercowo-naczyniowe, zawał serca oraz niewydolność nerek.

Odkrycie dokonane przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda dostarcza kolejnej wskazówki, która może pomóc w walce ze światową epidemią nadciśnienia. U wielu osób udaje się zatrzymać rozwój choroby, a nawet obniżyć ciśnienie krwi do bezpiecznych wartości, stosując wyłacznie dietę. Z tego powodu w profilaktyce nadciśnienia powszechnie zaleca się stosowanie tzw. diety DASH (od ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension - zasady dietetyczne powstrzymujące nadciśnienie), stworzonej przez czołowy amerykański autorytet badający to zagadnienie - amerykański Narodowy Instytut Serca, Płuca i Krwi. Do założeń diety DASH należy przede wszystkim spożywanie dużej ilości warzyw i owoców. Teraz do listy można dopisać także chude mleko oraz jego przetwory.

Źródło: Kopalnia Wiedzy


Ta dieta polega na dostarczeniu organizmowi tłuszczów, ale nie wszystkie tłuszcze sa dobre dla naszego organizmu, osobiscie wole odzywiac sie "delikatnie" nie przeciażajac watroby, bo z doswiadczenia wiem , ze jak zjem za tlusto to żle sie czuję , wole pić jako dodatek do diety OMEGA-3 lub tran.... jęzeli Tobie to pomaga to wspaniale, każdy ma prawo szukać swojego zlotego środka w ZALECZANIU łuszczycy!


Oczywiście, że nie wszystkie tłuszcze są dobre dla naszego organizmu. Najgorsze są dla naszego organizmu tłuszcze nienasycone (pochodzenia roślinnego)

Oto jak przedstawia się hierarchia tłuszczy:

- tłuszcz z żółtek jaj kurzych
- szpik kostny
- łój wołowy (najlepszy jest okołonerkowy)
- słonina
- masło
- smalec
- śmietana 30, 36% tłuszczu i więcej.

twoje OMEGA-3 znajdują się pewnie daleko poza listą

Wiesz dlaczego czujesz się źle gdy zjesz za tłusto? odpowiedź jest banalnie prosta, a na dodatek jest zawarta w moim pierwszym poście: mianowicie mieszasz "paliwa" czyli węglowodany i tłuszcze.

Dlaczego opłaca się stosowanie żywienia optymalnego?
Po prostu dlatego, że przy jego stosowaniu życie ludzkie jest zdrowe. Po kilku, kilkunastu miesiącach stosowania żywienia optymalnego w większości przypadków przestajemy wydawać pieniądze na lekarstwa i wizyty u lekarzy. Nie potrzebujemy operacji. Żywienie optymalne jest leczeniem przyczynowym chorób. Przyczyną wszystkich chorób są błędy w żywieniu. Żywienie optymalne leczy z otyłości. Dzieje się to bez radykalnych ograniczeń ilościowych pożywienia, bez uczucia głodu i pragnienia. Żywienie to leczy skutecznie z neurastenii, choroby wieńcowej, choroby Buergera, gośćca przewlekłego postępującego, choroby zwyrodnieniowej stawów, łuszczycy, osteoporozy, astmy i innych chorób alergicznych, choroby wrzodowej, nadkwasoty; powoduje rozpuszczanie kamieni w woreczku żółciowym i w drogach moczowych, przyczynowo leczy miażdżycę, nadciśnienie, chroni przed zawałami i udarami mózgowymi, uniemożliwia zachorowanie na chorobę nowotworową, w tym również białaczkę. Żywienie optymalne jest bardzo skuteczne w stwardnieniu rozsianym i bocznym zanikowym. Leczy z choroby Alzheimera, leczy szybko paradontozę, zatrzymuje postępy próchnicy zębów, poprawia słuch, poprawia wzrok. Likwiduje większość zaburzeń rytmu serca, usuwa niewydolność oddechową. Bywa, że czyni zbędną operację tętniaka mózgu, czy też wymianę stawu biodrowego na sztuczny. Żywienie optymalne powoduje szybką poprawę stanu zdrowia, zauważalną już po 1-2 tygodniach.

A Ty sobie szukaj nadal "złotego środka w ZALECZANIU łuszczycy..."

Głęboko w naszej świadomości tkwią pewne stereotypy dotyczące wyjątkowych walorów zdrowotnych niektórych potraw. Nie zawsze jednak posiadane przez nas informacje pokrywają się z prawdą.

Szpinak dodaje sił i chroni przed anemią

Tak i nie. Zawiera on wprawdzie duże ilości żelaza i wapnia, ale są one wykorzystywane w niewielkim stopniu z powodu obecności kwasu szczawiowego. Szpinak jest natomiast bogatym źródłem jodu, miedzi, witamin i kwasu foliowego.

Sól szkodzi

Tak i nie. Nadmiar soli podrażnia błonę śluzową żołądka, wywołując jej stany zapalne i może przyczynić się do raka żołądka. Spożywanie dużych ilości soli prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych i martwicy tkanki mózgowej. Sól stosowana jest jednak również jako lek przeciw kurzajkom i katarowi, pomaga przy chorych zatokach i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Od ziemniaków i makaronu się tyje

Nieprawda. Jeśli nie są podawane z sosami, masłem lub wysokotłuszczową śmietaną. Wchodzące w skład potraw mącznych i ziemniaków węglowodany są o połowę mniej tuczące od tłuszczów, a ich przemiana pochłania dodatkową ilość kilokalorii.

Czerwone wino jest dobre na serce

Tak. Wino, zwłaszcza czerwone i ziołowe, zawierające fosforany i żelazo, łagodzi stany wyczerpania i objawy nadmiernej nerwowości. Znajdujące się w winie naturalne przeciwutleniacze i zdolność do obniżania złego cholesterolu we krwi sprawiają, że regularne spożywanie niewielkich ilości tego trunku znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej i udaru mózgu.

Kawa ułatwia trawienie

Tak. Zawarta w niej kofeina pobudza żołądek do produkcji soków trawiennych. Dlatego wypita po skończonym posiłku filiżanka kawy przyspiesza i ułatwia trawienie. Nie poleca się jednak picia jej między posiłkami
Owoce morza są doskonałym afrodyzjakiem

Prawdopodobnie. Posiadają one (zwłaszcza ostrygi) dużo cynku, bez którego organizm mężczyzny nie może się obejść. Cynk zapobiega chorobom prostaty i wspomaga ich leczenie. Ponadto - wiara czyni cuda.
Ciepłe mleko przed snem ułatwia zasypianie

Nieprawda. Zawarte w mleku aminokwasy powodują wzrost poziomu adrenaliny i pobudzenie organizmu, dlatego produkty mleczne spożywa się najczęściej na śniadanie.

Jedzenie ryb pobudza pracę mózgu

Tak. Mięso ryb zawiera spore ilości fosforu, niezbędnego do utrzymania prawidłowej struktury tkanki nerwowej. Jego niedobór może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu komórek mózgowych i osłabić zdolności intelektualne.

Owoce nie tuczą

Niestety nieprawda. Są one bowiem bogatym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów, które spożywane w nadmiarze zamieniają się w tłuszcz i odkładają w tkankach. Najbardziej kaloryczne są brzoskwinie, morele i winogrona. Najmniej tuczą arbuzy, grejpfruty i jabłka. Dzienna porcja owoców nie powinna przekraczać 250 g. Bez ograniczeń można jeść warzywa.

Ostre przyprawy powodują wrzody żołądka

Nie. Jednak u osób z chorobą wrzodową, pieprz i inne przyprawy, pobudzając wydzielanie kwasów żołądkowych, mogą zaostrzyć stan chorobowy.

Produkty bez konserwantów są zdrowsze i smaczniejsze

Prawda i nie. Wiele substancji barwiących, zagęszczających czy konserwujących żywność to naturalne, całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia dodatki. Bez nich jedzenie szybko pleśnieje i gnije, powodując przykre w skutkach zatrucia pokarmowe. Do "bezpiecznych" dodatków należą: karmel, glutaminian sodu, sól, pektyny.
Żródło: interia.pl

[ Dodano: 2007-05-23, 10:38 ]

Przeciw zawałowi i na katar

Choć alkohol może przyczynić się do rozwoju wielu chorób i uzależnienia, to wiele badań wskazuje na jego zdrowotne efekty. Kluczowym słowem jest tutaj - umiarkowanie. W krajach śródziemnomorskich tradycją jest spożywanie lampki wina przy posiłku. I co dziwne – wcale nie notuje się tam liczniejszych niż gdzie indziej przypadków alkoholizmu czy powiązanych z nim chorób. Wręcz przeciwnie – liczba zawałów serca i chorób układu krążenia jest znacznie niższa. We Francji, gdzie tradycyjna dieta jest ciężka i tłusta, zjawisko to badane było przez wielu naukowców, którzy określili je jako „francuski paradoks”. Wiele badań wykazało, iż umiarkowane spożycie czerwonego wina (jedna lampka dziennie dla kobiet, dwie dla mężczyzn) obniża ryzyko zawału serca o 30 – 50 proc. Przeciwdziała też produkcji „złego cholesterolu” (LDL) i podnosi ten „dobry” (HDL). Uważa się też, iż wino zapobiega tworzeniu się skrzepów we krwi i redukuje uszkodzenia naczyń krwionośnych spowodowanych przez tłuszczowe złogi. Uelastycznia też ściany tętnic.

Zauważono też, że u miłośników wina ryzyko zachorowania na zwykły katar jest około 40 proc. niższe. Dobroczynne działanie wina zawdzięcza się głównie wysokiej zawartości przeciwutleniaczy – substancji, które aktywnie chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - odpowiedzialnych w znacznym stopniu za takie schorzenia jak: rak, cukrzyca, choroba wieńcowa czy zawał serca. Czerwone wino bogate jest też w potas, fosfor, magnez, chrom i bor.

Piwo multiwitaminowe

Miłośnicy piwa nie mają się jednak o co martwić. Ich ulubiony złocisty napój również posiada wiele korzyści zdrowotnych. Piwo powstaje z pełnych witamin ziaren pszenicy, jęczmienia, kukurydzy lub ryżu, które poddaje się procesowi fermentacji i filtrowania. Piwo jest szczególnie bogate w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ krążenia, system nerwowy i mięśniowy oraz ogólną odporność organizmu. Witamina B6 zapobiega też kumulacji homocysteiny – aminokwasu powiązanego z chorobami serca. Badania wykazują, iż liczba przypadków choroby wieńcowej u umiarkowanych piwoszy jest o 30 – 40 proc. niższa niż u abstynentów. Ze względu na silnie moczopędne właściwości, picie piwa zaleca się też osobom zagrożonym kamicą nerkową. Złoty trunek bogaty jest w potas, magnez, krzem, fosfor, wapń, sód i chrom.

Alkohol pełni też niezaprzeczalne funkcje towarzyskie. Wyjście ze znajomymi „na drinka” – byle tylko z umiarkowaniem - relaksuje, redukuje stres, pozwala zapomnieć o trudach dnia.

Paradoksalnie - wielbiciele wina czy piwa mają bardziej pozytywną opinię o stanie swego zdrowia niż abstynenci. I nie bez przyczyny. Naukowcy z Harvardu potwierdzają, iż ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny jest wśród ludzi umiarkowanie pijących o 21 – 28 proc. niższe niż u abstynentów. Są też znacznie rzadziej przyjmowani do izby przyjęć z nagłymi przypadłościami.

Tak więc – na zdrowie!

Niskie ciśnienie

Niektóre osoby z bardzo niskim ciśnieniem czują się świetnie, innym przeszkadza ono w normalnym funkcjonowaniu. Jeśli wciąż jesteś zmęczona i senna, często boli cię głowa, dokuczają ci zimne stopy, miewasz zawroty głowy i mroczki przed oczami, koniecznie zmierz ciśnienie! Być może to właśnie zbyt niski jego poziom (niedociśnienie) sprawia, że permanentnie czujesz się tak, jakbyś żyła z nienaładowanym akumulatorem.

Optymalne dla zdrowia ciśnienie nie powinno przekraczać 120/80 mm Hg, zaś jego dolną granicę stanowi 90/60 mm Hg. Gdy ta wartość jest jeszcze niższa, np. 80/55 mm Hg, mówimy o niedociśnieniu (hipotonii). Tak drastycznie niskie ciśnienie zdarza się raczej u ludzi młodych (z biegiem lat ciśnienie wzrasta), częściej u kobiet niż u mężczyzn. Dotyczy poniżej 1 proc. populacji. Przyczyny mogą być różne, najczęściej genetyczne. Zbyt niskie ciśnienie mają też osoby z zaburzeniami wydzielania hormonów czy cukrzycą, zażywające niektóre leki, np. nasercowe. Obniżenie ciśnienia towarzyszy także niekiedy chorobom zakaźnym, np. błonicy czy grypie. Na szczęście gdy zdrowiejemy, jego poziom szybko wraca do normy.

Chwilowe niedociśnienie może się zdarzyć każdemu z nas, np. gdy przebywamy w dusznym pomieszczeniu albo gwałtownie wstajemy z pozycji leżącej (może to spowodować nawet omdlenie). Nie przejmuj się, jeśli zdarza ci się to tylko od czasu do czasu, np. raz na wiele miesięcy. Gdy jednak powtarza się często, np. raz w miesiącu, zgłoś się do lekarza.

Wybierz się do niego również wówczas, gdy dokucza ci zmęczenie albo masz jakiekolwiek inne niepokojące objawy. Lekarz zmierzy ci ciśnienie i jeśli stwierdzi, że jest zbyt niskie, skieruje cię na badania do neurologa, kardiologa lub endokrynologa. Nie ma cudownych tabletek, które mogłaby stale zażywać osoba z niedociśnieniem. Zdaniem kardiologów, sama hipotonia nie jest chorobą. Jeśli jednak jej przyczyną są jakieś zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, koniecznie trzeba je zdiagnozować, a potem leczyć.

Niskie ciśnienie, choć utrudnia aktywne życie, ma sporo zalet. Zdaniem lekarzy, sprzyja długowieczności. Jakie korzyści niesie dla zdrowia?

Chroni serce. Przy wysokim ciśnieniu, gdy krew wyrzucana jest przez serce z wielką siłą, dochodzi do stwardnienia tętnic. Łatwiej osadzają się w nich blaszki miażdżycowe, utworzone ze złogów cholesterolu. Światło naczyń, którymi krew płynie do serca, zwęża się, wskutek czego dopływa do niego mniej krwi. A to grozi poważnymi konsekwencjami, np. chorobą wieńcową (niedotlenienie serca), a nawet zawałem. Dlatego im mniej gwałtownie serce pompuje krew, tym mniejsze jest ryzyko chorób układu krążenia.

Jest bezpieczne dla mózgu. Z badań wynika, że większość osób z udarem to ludzie ze zbyt wysokim ciśnieniem. Zwężenie naczyń krwionośnych w mózgu może bowiem doprowadzić do podobnych skutków, jak w przypadku naczyń doprowadzających krew do serca. Następstwem jest właśnie zawał mózgowy (udar).

Chroni oczy. Zapobiega zakrzepom, które utrudniają lub uniemożliwiają przepływ krwi w gałce ocznej – co może prowadzić nawet do utraty wzroku.

Sprzyja zdrowym nerkom. Gdy ciśnienie jest zbyt wysokie, łatwiej dochodzi do uszkodzenia tętniczek nerkowych, ważnych w procesie odtruwania organizmu.

Akupresura pobudza energię

Według medycyny Wschodu, uciskanie określonych punktów pobudza krążenie krwi. Jak to robić?

1. Uciskaj palcami wskazującymi „punkt energii” położony w zagłębieniu z przodu małżowiny ucha.

2. Uciskaj kciukiem jednej ręki punkty położone w obniżeniu między kciukiem a palcem wskazującym drugiej dłoni.

3. Co 1 sek. uciskaj kciukiem punkty na nadgarstkach obu rąk, położone 2 cm od nasady dłoni.

4. Uciskaj punkt na lewej ręce, pośrodku między łokciem a zagłębieniem ramienia.

Trzy dobre rady dla niskociśnieniowców

Bierz chłodny, a potem ciepły (nie gorący) prysznic po wstaniu z łóżka. Woda nie powinna być zimna, wystarczy, jeśli jest trochę chłodniejsza od ciała. Możesz też nacierać nogi letnią wodą z solą (od dołu do góry).

Pij zioła. Pomoże ci napar z głogu (40 g), jemioły (30 g) i tasznika (30 g). Wsyp 2 łyżeczki zmieszanych ziół do szklanki chłodnej wody. Pozostaw na noc. Rano podgrzej (nie doprowadzaj do wrzenia) i wypij.

Kochaj się. Miłosne igraszki z ukochanym to doskonały sposób na podniesienie ciśnienia krwi.

Źródło: zdrowie.onet.pl

Tran na dobry humor

Łyżeczka tranu z dorsza dziennie może zapobiegać depresji – twierdzą norwescy naukowcy. Przeprowadzili oni badania w grupie niemal 22 tys. osób powyżej 40. roku życia. Podczas badań zebrano dane na temat różnych czynników wpływających na ryzyko depresji, takich jak wiek, płeć, palenie, picie kawy i alkoholu, wykształcenie i aktywność fizyczna.
Jak zaobserwowali badacze, osoby, którze regularnie piły tran, były o 30 proc. mniej podatne na depresję niż pozostałe. Im dłużej przyjmowały tran, tym mniejsze było zagrożenie depresją.
Tran obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 o korzystnym działaniu na psychikę i nastrój. Wcześniejsze badania innych naukowców wskazywały też, że kwasy te poprawiają rozwój mózgu u dzieci, pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia (np. zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca) oraz mogą obniżać ryzyko nowotworów.

Co to jest tran?

Tran jest naturalnym tłuszczem z wątroby dorsza lub innych gatunków ryb zimnomorskich. Unikalna kompozycja witamin A, D, E i nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA dowiodły leczniczych właściwości tranu na choroby reumatyczne, skórne, immunologiczne i wiele innych.

Co decyduje o jego leczniczych zaletach?
Witamina A (akseroftol) - jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów wzrostowych młodego organizmu, jak również procesów regeneracji ustroju, przez udział w regulacji tworzenia się nowych komórek, zwłaszcza nabłonkowych. Jako składnik rodopsyny odgrywa podstawow± rolę w procesie widzenia. Niedobór witamina A objawia się zaburzeniem widzenia (ślepota zmierzchowa i zmiany w rogówce).

Witamina D (kalcyferol) - decyduje o zdolności organizmu do przyswajania wapnia i fosforu, wpływa na kształtowanie się kości i zębów, działa korzystnie na układ nerwowy i mięśniowy. Łagodzi stany zapalne skóry, wspomaga funkcje obronne organizmu, zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, reguluje produkcję insuliny oraz wpływa na rozwój komórek mózgowych. Brak witaminy D powoduje krzywicę u dzieci i młodzieży. U dorosłych jej niedobór może powodować osteoporozę, zniekształcenie sylwetki, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, może zwiększać podatność na złamania oraz przyspieszać wypadanie zębów. Brak witaminy D zmniejsza odporność organizmu na infekcje i przeziębienia oraz powoduje złe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina E (tokoferol) - jest silnym przeciwutleniaczem występującym w komórkach naszego organizmu. Wzmacnia ścianki komórkowe naczyń krwionośnych oraz chroni krwinki czerwone przed rozpadem. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych komórkom. Brak witaminy E może spowodować rozdrażnienie, brak koncentracji, pogorszenie wzroku, szybsze starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, niedokrwistość, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA - Nie są syntetyzowane w organizmie, dlatego powinny stanowić ważny element diety człowieka. Stanowią jeden z niezbędnych składników budulcowych komórek. Biorą udział w metabolizmie cholesterolu i trójglicerydów, hamują agregację płytek krwi, rozszerzają naczynia krwionośne i wieńcowe powodując obniżenie ciśnienia krwi, regulują wydalanie sodu z organizmu. Ich niedobór może powodować spadek napięcia mięśnia sercowego, zaburzenia układu krążenia mózgowego, zmniejszenie poziomu odpornościowego organizmu oraz podwyższenia poziomu cholesterolu.

W jakim celu stosuje się tran?
Tran stosuje się wśród dzieci, młodzieży i osób dorosłych w celu zwiększenia niedoboru naturalnych witamin, podniesienia odporności immunologicznej, umysłowej oraz fizycznej. Okres wytężonej pracy, nauki, stres to przyczyny utraty przez nasz organizm cennych witamin.

Czy tran mogą stosować wszyscy?
Tak. Nawet 6-cio miesięczne niemowlęta mogą pić codziennie 1/2 łyżeczki od herbaty (2,5ml) a dzieci powyżej 3 lat 1 łyżeczkę (5ml) lub połykać 1-2 kapsułki dziennie (kapsułki niewielkiego rozmiaru, łatwe do połknięcia). Dorośli natomiast 2-3 kapsułki dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji preparatu.

Gdzie można kupić tran firmy LYSI?
Jest to suplement diety, dlatego dostępny jest w każdej aptece i sklepach medyczno-zielarkich, w różnych postaciach.

strona producenta
http://www.lysi.com.pl/artykuly.html#a0

Każde jajo (a konkretnie żółtko) to istna bomba cholesterolowa. Zawiera go przeciętnie ok. 200 mg. Jednak poziom cholesterolu w żyłach tylko w niewielkim stopniu zależy od tego, ile go zjemy. Prawie 80% cholesterolu (ok.700–800mg) produkujemy sami, głównie w wątrobie (50%), skórze (30%), jelitach (15%), a także w nadnerczach, mięśniach szkieletowych i mózgu (5%). Oprócz tego cholesterol jest dostarczany z pokarmem, z czego w europejskiej diecie ok. 1/3 przypada na jaja. Jednak ryzyko miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu wiąże się nie z samym cholesterolem, lecz ze stężeniem – a dokładniej stosunkiem stężeń – wiążących go białek. Te zaś zależą nie od ilości zjedzonego cholesterolu, ale od spożywanych tłuszczów. Te nienasycone (z oliwy, oliwek, olejów, orzechów, awokado oraz ryb) obniżają stężenie LDL, podwyższają zaś HDL. Chronią zatem serce i naczynia. Te nasycone (z masła, mleka, serów, lodów, czerwonego mięsa, czekolady i orzechów kokosowych) podwyższają stężenie zarówno jednych, jak i drugich białek. Najgorsze są tzw. tłuszcze powstające w procesie utwardzania olejów. Znajdują się w margarynach (im twardsze, tym więcej) i tłuszczach do smażenia, we frytkach, smażonych daniach gotowych i większości wypiekanych przemysłowo ciast. Podwyższają tylko poziom niezdrowych lipoprotein LDL, a z nim ryzyko zawału, udaru i nadciśnienia.
Paradoksalnie badania epidemiologiczne nie potwierdziły, by usunięcie jaj z diety miało wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Naukowcy wykazali, że cholesterol zawarty w jajach nie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, gdyż towarzyszący mu związek – fosfatydylocholina – zmniejsza jego wchłanianie w jelicie. Tylko niewielka część cholesterolu z jajka zostaje wchłonięta do krwi. Ale i ona jest niegroŹna dla ścian naczyń krwionośnych, gdyż wchłonięta wraz z nim lecytyna działa jak emulgator. Łączy się z cząsteczkami cholesterolu, nie pozwalając im przyczepić się do ścian naczynia, a nawet usuwa część tych, które przykleiły się tam wcześniej. Można więc powiedzieć, że jajka działają przeciwmiażdżycowo.

Dane naukowe dotyczące szkodliwości jajek są często rozbieżne. Choć większość naukowców twierdzi, że jedzenie jajek podnosi ryzyko chorób serca, to badania opublikowane w „Journal of the American Medical Association” podważyły to dotychczas powszechne przekonanie. Przez długi czas badano ok. 40 tysięcy mężczyzn w wieku 40–75 lat i 80 tysięcy kobiet w wieku 34–59 lat. Osoby poddane badaniu nie były obciążone żadnymi ciężkimi schorzeniami, takimi jak cukrzyca, nowotwory, choroby układu krążenia. Stwierdzono, że osoby względnie zdrowe, zjadające 1 jajko dziennie, nie są szczególnie zagrożone chorobą naczyń wieńcowych. W ten sposób po raz kolejny zanegowano dotychczasową opinię, że jajka są głównym winowajcą w powstawaniu tzw. złego cholesterolu i że wyeliminowanie ich z diety stanowi najskuteczniejszy sposób unikania miażdżycy i chorób układu krążenia. Jajko stanowi skarbnicę substancji odżywczych, witamin, minerałów i mikroelementów, w tym tych działających przeciwmiażdżycowo (witaminy D i B12, ryboflawina, kwas foliowy). Dlatego bez obaw możemy pozwolić sobie na jedno jajko dziennie. Tylko osoby, które już mają podwyższony cholesterol albo inne kłopoty ze zdrowiem (cukrzycę lub nadciśnienie), powinny ograniczyć się do dwóch żółtek w tygodniu (białka można jeść bez ograniczeń).
tak to mniej więcej wygląda.ale to są artykuły z netu, mi na studiach mówili ze bezpieczna granica to 4-5 jaj na tydz, wliczając jaja zużywane do przygotowania innych posiłków np do wypieku chleba. Ale badania cały czas idą do przodu a wiedza sie ciagle zmiena więc powiem szczerze HGW jak to jest z tymi jajami

TLENEK AZOTU (NO)

Jak wcześniej wspomniano, inną substancją, związaną z korzyściami zdrowotnymi noni, jest tlenek azotu (NO), który najczęściej jest kojarzony jako jeden ze składników smogu. Jednak można o nim powiedzieć wszystko, tylko nie to, że jest substancją zanieczyszczającą. W ciągu kilku ostatnich lat, badacze odkryli liczne rewolucyjne nowe dane dotyczących NO i faktu, jak jest on niezbędny do prawidłowej funkcji niezwykłej liczby układów w organizmie. Chociaż noni nie zawiera tlenku azotu, wykazano w badaniach laboratoryjnych, że stymuluje organizm do jego produkcji. Od czasu, gdy w latach osiemdziesiątych odkryto biologiczną rolę tlenku azotu, zgromadzono dosłownie tysiące artykułów badawczych w czasopismach medycznych. Wszystkie z nich przekonują, że prawie wszystko, czego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, zależy od obecności NO. Obecnie badacze wykazali, że noni - cudowna tropikalna roślina - może pobudzać organizm do produkcji większych ilości NO, tym samym chroniąc i pomagając kontrolować rozmaite choroby. Jonatan S. Stamler, profesor nauk medycznych w Duke University, wyraził to zupełnie dobrze, mówiąc: "NO jest wszędzie. Nie możesz wymienić głównej komórkowej odpowiedzi czy fizjologicznego efektu, w którym nie jest on dzisiaj zamieszany. Jest zaangażowany w złożone zmiany zachowania w mózgu, relaksację dróg oddechowych, uderzenia serca, rozkurcz naczyń krwionośnych, regulację ruchów jelit, funkcję komórek krwi, układu immunologicznego, nawet w sposób, w jaki poruszają się palce i ramiona".

Przyjrzyjmy się różnym zadaniom, które, jak wykazano, wykonuje NO wewnątrz ludzkiego organizmu:

� rozszerza tętnice, tym samym odpowiada za prawidłowy poziom ciśnienia krwi;

� powodując rozkurcz ścian naczyń, zapewnia również odpowiedni dopływ krwi do serca. Zapobiega w ten sposób bólom wieńcowym, które są efektem niewystar czających dostaw utlenowanej krwi do serca;

� jest silnym wytapywaczem wolnych rodników, który chroni przed utlenieniem cholesterol w lipoproteinach o niskiej gęstości;

� zmniejsza zdolność płytek do agregacji, obniżając w len sposób ryzyko zawału serca lub mózgu;

� zwiększa napływ krwi do penisa, nasilając erekcję, tym samym przyczyniając się do bardziej przyjemnego życia seksualnego;

� jest używany przez różne komórki układu immunolo gicznego, jako pewien rodzaj "broni", służący do zabijania obcych bakterii, wirusów i komórek nowotworowych. (Wykazano nawet, że niszczy pewne typy guzów);

� zwiększa dopływ krwi do mózgu oraz jest używany przez mózg do zapisu długoterminowej pamięci;

� pełni rolę pezekażnika, który pozwala na skuteczną 1 o m kacje po ędzy komórkami nerwowymi w organizmie a mózgiem

� regylując systemowe ciśnienie krwi, może również kontrolować podwyższone ciśnienie krwi w okresie ciąży, stan, który zagraża zarówno matce, jak i dziecku;

� bierze udział w regulacji sekrecji insuliny przez trzustkę, w efekcie zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy i/lub może kontrolować jej przebieg;

� stymuluje organizm do uwalniania niezwykle ważnego ludzkiego hormonu wzrostu (HGH), który zwiększa beztłuszczową masę ciała i gęstość kości oraz jest kluczem do długowieczności

Aby rozwiac wszelkie watpliwośći oto zawartość składników odżywczych w 100 g części jadalnej banana

wartość energetyczna - od 81 do 103 kcal
węglowodany - od 19 do 23,5 gram. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Wysoka zawartość owych cukrów jest źródłem słodkiego smaku dojrzałych bananów.
błonnik - ok. 2 gram. W porównaniu z ilością błonnika zawartego w zbożach, jego ilość znajdująca się w bananach jest niewielka, jednakże ma ona istotne znaczenie dla organizmu człowieka. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one (wbrew powszechnym opiniom o ich wysokiej kaloryczności) być wiodącym składnikiem diet odchudzających. Wchłaniamy o 5 gram więcej błonnika zjadając dwa małe banany (ok. 250 gram) niż jedząc np. 100 gram orzechów. Wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca (choroba wieńcowa), a w konsekwencji - zawału mięśnia sercowego.
woda - ok. 73,5 gram. Dietetycy zalecają wypijanie ok. 2 litrów wody dziennie, ową dawkę można ograniczyć, gdyż banany z powodzeniem zastępują wodę (100 gram miąższu zawiera ok. 74 gram wody), dlatego też regularne jedzenie bananów korzystnie wpływa na gospodarkę wodną w organizmie człowieka.
tłuszcze - od 0,2 do 0,4 gram. Banany, podobnie jak inne owoce, zawierają bardzo mało tłuszczu. Natomiast znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest niezmiernie istotne dla naszego zdrowia - stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.
białko - od 1,15 do 1,3 gram. Owoce z reguły zawierają śladowe ilości białka, jednakże w bananach jest go stosunkowo dużo. Dietetycy uważają, że więcej niż połowa potrzebnej człowiekowi dziennej racji białka powinna być dostarczana w postaci białka roślinnego, a składające się z ośmiu podstawowych aminokwasów koniecznych do budowy komórek naszego ciała „białko bananowe” ma tutaj fundamentalne znaczenie.
witaminy - banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu.
witamina B1 - ok. 0,07mg.
witamina B2 - ok. 0,08 mg
niacyna - ok. 0,7 mg
witamina C - ok. 17 mg
substancje mineralne - żółta skórka bananów kryje wiele minerałów i pierwiastków śladowych. Niektóre z nich działając w pewnych związkach mają zbawienny wpływ na nasz organizm jak np. potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 gram) a ilości magnezu, wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg). Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
popiół - ok. 0,9 gram
wapń - ok. 11 mg
fosfor - ok. 28 mg
żelazo - ok. 0,6 mg
sód - ok. 29 mg
beta-karoten - ok. 300 ug

1

banany sa tuczace? od kiedy?:]
od zawsze ale są tak pyszne że nie mogła bym z nich zrezygnowac poza tym banany są bardzo zdrowe
Zawartość składników odżywczych w 100 g części jadalnej:

* wartość energetyczna - od 81 do 103 kcal
* węglowodany - od 19 do 23,5 gramów. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Wysoka zawartość owych cukrów jest źródłem słodkiego smaku dojrzałych bananów.
* błonnik - ok. 2 gramów. W porównaniu z ilością błonnika zawartego w zbożach, jego ilość znajdująca się w bananach jest niewielka, jednakże ma ona istotne znaczenie dla organizmu człowieka. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one (wbrew powszechnym opiniom o ich wysokiej kaloryczności) być wiodącym składnikiem diet odchudzających. Wchłaniamy o 5 gramów więcej błonnika zjadając dwa małe banany (ok. 250 gramów) niż jedząc np. 100 gramów orzechów. Wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca (choroba wieńcowa), a w konsekwencji - zawału mięśnia sercowego.
* woda - ok. 73,5 gramów. Dietetycy zalecają wypijanie ok. 2 litrów wody dziennie, ową dawkę można ograniczyć, gdyż banany z powodzeniem zastępują wodę (100 gramów miąższu zawiera ok. 74 gramów wody), dlatego też regularne jedzenie bananów korzystnie wpływa na gospodarkę wodną w organizmie człowieka.
* tłuszcze - od 0,2 do 0,4 grama. Banany, podobnie jak inne owoce, zawierają bardzo mało tłuszczu. Natomiast znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest niezmiernie istotne dla naszego zdrowia - stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.
* białko - od 1,15 do 1,3 grama. Owoce z reguły zawierają śladowe ilości białka, jednakże w bananach jest go stosunkowo dużo. Dietetycy uważają, że więcej niż połowa potrzebnej człowiekowi dziennej racji białka powinna być dostarczana w postaci białka roślinnego, a składające się z ośmiu podstawowych aminokwasów koniecznych do budowy komórek naszego ciała „białko bananowe” ma tutaj fundamentalne znaczenie.
* witaminy - banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu.
o witamina B1 - ok. 0,07mg.
o witamina B2 - ok. 0,08 mg
o niacyna - ok. 0,7 mg
o witamina C - ok. 17 mg
* substancje mineralne - żółta skórka bananów kryje wiele minerałów i pierwiastków śladowych. Niektóre z nich działając w pewnych związkach mają zbawienny wpływ na nasz organizm jak np. potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 gramów) a ilości magnezu, wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg). Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
o popiół - ok. 0,9 gramów
o wapń - ok. 11 mg
o fosfor - ok. 28 mg
o żelazo - ok. 0,6 mg
o sód - ok. 29 mg
o beta-karoten - ok. 300 μg
* Aminkowasy - Tryptofan - Aminokwas wchodzący m. in w skład serotoniny sprawia, że spożycie bananów wpływa kojąco na stany depresyjne.

Nie dziwi zatem fakt, że jedząc dziennie sześć bananów średniej wielkości zmniejszamy ryzyko wystapienia choroby wieńcowej o 40%, co zostało potwierdzone przez badania na Uniwersytecie San Diego w Kalifornii.

Chyba zaraz pójde bo banana bo mi ochote zrobiliście

:smt016

Piwo ma od 3 do 9% alkoholu. Jednak nie jest to tylk źródło "procentów", trunek ten jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Zawarte w szyszkach chmielu żywice humuliny i lupuliny działają silnie bakteriobójczo (podobno nawet na prątki gruzlicy i bakterie odporne na antybiotyki) oraz przeciwnowotworowo. Ponadto związki te, mają działanie uspokajające oraz pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, są pomocne w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, nerwic wegetatywnych i skurczów jelit.

Ponadto piwo zawiera wiele cennych dla organizmu składników mineralnych, które korzystnie wpływają na przemianę materii oraz układ krwionośny, moczowy i nerwowy. Regularne picie piwa (w umiarkowanuch ilościach oczywiście) zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i wielu chorób naczyniowych, ponadto jego moczopędne działanie, przeciwdziała kamicy nerkowej.

Piwo mogą pijać nawet osoby chore, gdyż ulego ono bardzo szybkiemu strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm.

Warto również wiedzieć, iż picie piwa jest zdecydowanie niewskazane przy cukrzycy, podagrze, owrzodzeniu żołądka lub dwunastnicy, marskości wątroby oraz ostrym, chronicznym zapaleniu trzustki.

Jeśli chodzi o zawartość poszczegolnych związków w piwie, to w litrze piwa znajduje się:

# 20% dziennej dawki witaminy B2

# 35% dziennej dawki witaminy B6

# 64% dziennej dawki witaminy PP

# 20% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w potas

# 40% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w fosfor

# 50% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w magnez

# 400 - 600 kcal (jasne - ciemne)

Podsumowując, regularne i umiarkowane picie piwa:

# znacznie obniża ryzyko zawału serca.

# poprawia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe

# obniża ciśnienie tętnicze

# wzmacnia ścianki naczyń, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników.

# poprawia trawienie

# przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych

# zapobiega wystąpieniu cukrzycy

# usprawnia pracę wątroby

# poprawia wchłanianie witaminy B12, niezbędnej do budowy czerwonych ciałek krwi

# przyspiesza rozkładanie tłuszczu i białka

# ułatwia regeneracje organizmu

# znacznie powtrzymuje starcze podupadanie organizmu

# poprawia wentylację płuc i wchłanianie tlenu

# hamuje rozwój bakterii, a nawet powstrzymuje gruźlicę

# prowadzi do lepszego ukrwienia nerek i szybszego wydalania płynnych odpadów procesu przmiany materii

# pomaga w zachowaniu sprawności umysłowej mino podeszłego wieku

# pobudza przemianę materii

# stymuluje proces wydzielania enzymów trawiennych i żółci

# działa antydepresyjnie i koi nerwy

Orzechy stanowią dobre źródło białka, a zwłaszcza tłuszczu, który występuje w postaci korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają dużą ilość witaminy E, a także Bi B1, które pozytywnie wpływają na naszą cerę.
Nowe badania wykazały także, że częste spożywanie orzechów może chronić przed chorobą wieńcową serca, korzystnie wpływają na profil lipidów we krwi. Zawierają one ubichinion, jeden z najlepszych przeciwutleniaczy pomagający unieczynnić cholesterol LDL (tzw. zły).
MIGDAŁY - to najszlachetniejsze z orzechów. Tłuszcz migdałowy zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości potasu, witamin B1 i PP. Obecna w nich witamina E chroni przed miażdżycą i zawałem, serca, zaś magnez - naczynia włosowate przed zniszczeniem. Dba też o dobrą kondycję układu nerwowego.
Wartość odżywcza w 100g: energia:572 kcal, białko: 20 g, tłuszcz:52 g, weglowodany:20,5 g, witamina E: 24 mg.
ORZECH WŁOSKI - orzech włoski pochodzi z Azji Mniejszej. Jest bardzo kaloryczny. Białko orzecha włoskiego sprzyja wzrostowi mięśni i daje siłę fizyczną. Posiada szczególnie dużo kwasu linolenowego, który jest bardzo ważny dla człowieka. Zawiera głównie tłuszcze wielonienasycone, które chronią serce. Działa lekko przeczyszczająco. Mogą go spożywać także cukrzycy.
Wartość odżywcza w 100g: energia: 645 kcal, białko: 16 g, tłuszcz: 60,3 g, węglowodany: 18 g, witamina E: 2,6 mg.
PISTACJE - to jasnozielone owoce drzewa pistacjowego. Są nie tylko smakowite, ale także bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i proteiny. Zawierają dużo białka i błonnika, a również magnez i potas (reguluje pracę serca), witaminy e i witaminy z grupy B.
Wartość odżywcza: energia: 589 kcal, białko: 20,5 g, tłuszcze: 48,5 g, węglowodany: 25 g, witamina E: 5,2 mg.
ORZECHY LASKOWE - są wybitnie odżywcze i dobrze strawne. Zalecane są szczególnie dla dzieci, ludzi chorych na anemię, wyczerpanych nerwowo, intensywnie pracujących umysłowo. Mogą je spożywać także chorzy na cukrzycę. Już 100g tych orzechów pokrywa czterodniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E.
Wartość odżywcza: energia: 640 kcal, białko: 14,4 g, tłuszcz 63 g, węglowodany 14,9 g, witamina E: 38,71 mg.
PEKAN - są nazywane także orzechami amerykańskimi. Ich miąższ ma podobny kształt do orzecha włoskiego. Są jednak słodsze, bardziej delikatne w smaku i zawierają dużo tłuszczu. Zawierają witaminę B1, biorącą udział w przemianie węglowodanów.
NERKOWCE - Ich miękki, delikatnie słodki i lekko migdałowy miąższ używany jest za najsubtelniejszy wśród orzechów. Są dobrym źródłem białka dla wegetarian. Zawierają kwas foliowy potrzebny kobietom w ciąży.
FISTASZKI - zawierają dużo białka, są bogate w witaminę E i witaminy z grupy b, fosfor i niacynę. Ich tłuszcz zawiera 2 ważne kwasy tłuszczowe: linolenowy i arachidowy, które maja zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Prażone fistaszki mogą jednak wywołać wzdęcia i obciążyć układ pokarmowy.
Wartość odżywcza: energia: 560 kcal, białko: 25,7 g, tłuszcz: 46,1 g, węglowodany: 19,2 g, witamina E 9,1 mg.
Choć orzechy są zdrowe, nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Należą bowiem do bardzo kalorycznych przekąsek.

Milego wieczoru

redukuje ryzyko chorób serca
poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
poprawia jakość życia seksualnego
rozładowuje stres
zwiększa gęstość kości i ich wytrzymałość
pomaga pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej
zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia zawału
może pomóc w zmiejszeniu bólu głowy wynikającego z nadciśnienia
poprawia zdolność organizmu do korzystania z tłuszczy zapasowych w trakcie wysiłku
pomaga utrzymać beztłuszczową masę ciała
redukuje ryzyko nadciśnienia
wzmacnia ścięgna i więzadła
poprawia krążenie krwi w mięśniu sercowym
zwiększa poziom dobrego (HDL) cholesterolu
pomaga rzucić palenie
zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
pomaga utrzymać pamięć krótkotrwałą osobom starszym
pomaga utrzymać wagę po schudnięciu
zmniejsza lęk i nerwowość
pomaga kontrolować ciśnienie krwi osobom z nadciśnieniem
zmniejsza lepkość krwi
zmniejsza ryzyko arytmii
zwiększa wydolność tlenową
pomaga łatwiej znieść podróż do innej strefy czasowej
spowalnia degeneracje stawów u osób chorych na osteoporozę
zmniejsza tętno spoczynkowe
podnosi kreatywność
zmniejsza poziom triglicerydów we krwi
zwiększa odporność na infekcje górnych dróg oddechowych
zwiększa wydolność beztlenową i zmniejsza zmęczenie powysiłkowe
zmniejsza przyszłe wydatki na leki i opiekę medyczną
poprawia zdolność regeneracji
przyspiesza rekonwalescencję po chemioterapii
zwiększa zdolność organizmu do znoszenia upału
pogrubia chrząstki stawów
daje więcej energii do życia i ułatwia reakcje w sytuacjach nieprzewidzianych
zwiększa wytrzymałość mięśniową
pozwala spać lepiej
koryguje postawę
poprawia wyniki sportowe
pomaga zapobiegać spowolnieniu metabolizmu z upływem lat
zmniejsza ryzyko raka okrężnicy
pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
pomaga redukować zaparcia
zwiększa objętość osocza krwi
zmniejsza ryzyko raka prostaty
pomaga walczyć z uzależnieniami
pomaga leczyć depresję
zwiększa zdolność znoszenia niskich temperatur
pozwala zachować właściwe proporcje sylwetki
zmniejsza ryzyko i ostrość chorób naczyń krwionośnych
pomaga redukować niektóre z objawów PMS
zmniejsza intensywność pracy serca w proporcji do podejmowanego wysiłku
pomaga zmniejszyć lub wyeliminować bóle kręgosłupa
pomaga zmniejszyć dawki insuliny wymagane przez chorych na cukrzycę typu 1
poprawia bystrość umysłu
poprawia wydolność płuc i zmniejsza problemy związane z astmą
zmniejsza ryzyko wylewu
pomaga spalać nadmiar zjadanych kalorii
zwiększa rezerwy wydolnościowe układu sercowo-naczyniowego
poprawia Twój wygląd
redukuje uboczne działania niektórych leków
zwiększa dopływ krwi do wszystkich organów
poprawia samoocenę
zmniejsza podatność na chorobę wieńcową i zatory żylne
pomaga się zrelaksować
zmniejsza ryzyko raka piersi
krótkoterminowo zwiększa spostrzegawczość
poprawia i utrzymuje ruchomość w stawach
poprawia tolerancję glukozy
zmniejsza liczbę dni na zwolnieniach lekarskich
chroni przed powolnym tyciem z upływem lat
zwiększa zdolność mięśni do wysiłku
zwiększa produktywność w pracy zawodowej
zmniejsza ryzyko problemów z dolnymi partiami kręgosłupa
poprawia równowagę i koordynację
pozwala jeść znacznie więcej bez ryzyka tycia
pomaga chronić przed kontuzjami
zmniejsza o 20-30% dawki leków niezbędnych przy nadciśnieniu
poprawia zdolność podejmowania decyzji
pomaga redukować i zapobiegać symptomom menopauzy
pomaga redukować objawy i zapobiegać reumatyzmowi.
zmniejsza ryzyko pewnych form niepołodności
pomaga zapobiegać osteoporozie
krótkoterminowo zmniejsza apetyt
poprawia tolerancję bólu
pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera
czyni serce dużo bardziej efektywną pompą
zapobiega przerostom lewej zastawki serca u osób z nadciśnieniem
poprawia nastrój
zwiększa wiedzę o zdrowym stylu życia
zmniejsza ryzyko owrzodzeń przewodu pokarmowego
pomaga prowadzić niezależny tryb życia
zmniejsza otłuszczenie narządów wewnętrznych stanowiące poważne ryzyko dla zdrowia
zwiększa wymianę tlenową między płucami a krwią
poprawia zdolność znoszenia zmian pogodowych
poprawia ogólną jakość życia
kształtuje charakter i czyni Cię lepszym człowiekiem

myślę żę starczy

redukuje ryzyko chorób serca
poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
poprawia jakość życia seksualnego
rozładowuje stres
zwiększa gęstość kości i ich wytrzymałość
pomaga pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej
zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia zawału
może pomóc w zmiejszeniu bólu głowy wynikającego z nadciśnienia
poprawia zdolność organizmu do korzystania z tłuszczy zapasowych w trakcie wysiłku
pomaga utrzymać beztłuszczową masę ciała
redukuje ryzyko nadciśnienia
wzmacnia ścięgna i więzadła
poprawia krążenie krwi w mięśniu sercowym
zwiększa poziom dobrego (HDL) cholesterolu
pomaga rzucić palenie
zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
pomaga utrzymać pamięć krótkotrwałą osobom starszym
pomaga utrzymać wagę po schudnięciu
zmniejsza lęk i nerwowość
pomaga kontrolować ciśnienie krwi osobom z nadciśnieniem
zmniejsza lepkość krwi
zmniejsza ryzyko arytmii
zwiększa wydolność tlenową
pomaga łatwiej znieść podróż do innej strefy czasowej
spowalnia degeneracje stawów u osób chorych na osteoporozę
zmniejsza tętno spoczynkowe
podnosi kreatywność
zmniejsza poziom triglicerydów we krwi
zwiększa odporność na infekcje górnych dróg oddechowych
zwiększa wydolność beztlenową i zmniejsza zmęczenie powysiłkowe
zmniejsza przyszłe wydatki na leki i opiekę medyczną
poprawia zdolność regeneracji
przyspiesza rekonwalescencję po chemioterapii
zwiększa zdolność organizmu do znoszenia upału
pogrubia chrząstki stawów
daje więcej energii do życia i ułatwia reakcje w sytuacjach nieprzewidzianych
zwiększa wytrzymałość mięśniową
pozwala spać lepiej
koryguje postawę
poprawia wyniki sportowe
pomaga zapobiegać spowolnieniu metabolizmu z upływem lat
zmniejsza ryzyko raka okrężnicy
pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
pomaga redukować zaparcia
zwiększa objętość osocza krwi
zmniejsza ryzyko raka prostaty
pomaga walczyć z uzależnieniami
pomaga leczyć depresję
zwiększa zdolność znoszenia niskich temperatur
pozwala zachować właściwe proporcje sylwetki
zmniejsza ryzyko i ostrość chorób naczyń krwionośnych
pomaga redukować niektóre z objawów PMS
zmniejsza intensywność pracy serca w proporcji do podejmowanego wysiłku
pomaga zmniejszyć lub wyeliminować bóle kręgosłupa
pomaga zmniejszyć dawki insuliny wymagane przez chorych na cukrzycę typu 1
poprawia bystrość umysłu
poprawia wydolność płuc i zmniejsza problemy związane z astmą
zmniejsza ryzyko wylewu
pomaga spalać nadmiar zjadanych kalorii
zwiększa rezerwy wydolnościowe układu sercowo-naczyniowego
poprawia Twój wygląd
redukuje uboczne działania niektórych leków
zwiększa dopływ krwi do wszystkich organów
poprawia samoocenę
zmniejsza podatność na chorobę wieńcową i zatory żylne
pomaga się zrelaksować
zmniejsza ryzyko raka piersi
krótkoterminowo zwiększa spostrzegawczość
poprawia i utrzymuje ruchomość w stawach
poprawia tolerancję glukozy
zmniejsza liczbę dni na zwolnieniach lekarskich
chroni przed powolnym tyciem z upływem lat
zwiększa zdolność mięśni do wysiłku
zwiększa produktywność w pracy zawodowej
zmniejsza ryzyko problemów z dolnymi partiami kręgosłupa
poprawia równowagę i koordynację
pozwala jeść znacznie więcej bez ryzyka tycia
pomaga chronić przed kontuzjami
zmniejsza o 20-30% dawki leków niezbędnych przy nadciśnieniu
poprawia zdolność podejmowania decyzji
pomaga redukować i zapobiegać symptomom menopauzy
pomaga redukować objawy i zapobiegać reumatyzmowi.
zmniejsza ryzyko pewnych form niepołodności
pomaga zapobiegać osteoporozie
krótkoterminowo zmniejsza apetyt
poprawia tolerancję bólu
pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera
czyni serce dużo bardziej efektywną pompą
zapobiega przerostom lewej zastawki serca u osób z nadciśnieniem
poprawia nastrój
zwiększa wiedzę o zdrowym stylu życia
zmniejsza ryzyko owrzodzeń przewodu pokarmowego
pomaga prowadzić niezależny tryb życia
zmniejsza otłuszczenie narządów wewnętrznych stanowiące poważne ryzyko dla zdrowia
zwiększa wymianę tlenową między płucami a krwią
poprawia zdolność znoszenia zmian pogodowych
poprawia ogólną jakość życia
kształtuje charakter i czyni Cię lepszym człowiekiem

myślę żę starczy

Marynata, rozumiem, że wedle mojej prośby to Twoje spostrzeżenia

Już jakiś czas temu natknęłam się na info o dobroczynnym wpływie witaminy E i F na choroby autoimmunologiczne (m.in.na forum o hashi w GW), dlatego wklejam kilka istotnych zdań o ich działaniu:

Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), równocześnie jednak hamuje autoagresje (reakcje przeciwko własnym antygenom), przeciwwysiękowo, żółciopędnie, pobudza regenerację nabłonków i tkanki łącznej, wzmacnia śródbłonki (wraz z witaminą P i C), przeciwzaskórnikowo, przeciwkamiczo i przeciwzłogowo na układ żółciowy i moczowy (zapobiega odkładaniu złogów nabłonkowo-organicznych w drogach moczowych i żółciowych), osłania błony śluzowe, obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom, zapobiega agregacji krwinek, przedłuża żywotność erytrocytów, zapobiega zwyrodnieniom naczyń, zapobiega zmianom keloidowym. Reguluje gospodarkę tłuszczową (wpływ lipotropowy), chroni wątrobę i nerki przed stłuszczeniem i marskością. Witamina F przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń, cofa ropnie i wysięki surowicze w skórze, działa przeciwzakrzepowo. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych. Przy codziennym podawaniu doustnym zapobiega zaparciom.
Wskazania: wszystkie rodzajów trądziku, łuszczyca, świerzbiączka, sklerodermia, wypryski, dermatozy, toczeń rumieniowaty, liszaje, czyraczność, owrzodzenia, odleżyny, oparzenia, rany, wysięki naczyniowe, zapalenie żył, zatory, zapobieganie zawałom i miażdżycy, cukrzyca, upławy, zaburzenia miesiączkowania, nadżerki, profilaktyka nadżerek, zespół napięcia przedmiesiączkowego, plamice, choroby dziąseł, choroby zapalne i zakażeniowe oczu, uszu i gardła, stany zapalne jelit, odbytu i żołądka, cykliczna bolesność sutków, choroby włosów i paznokci, kamica moczowa i żółciowa, nadciśnienie, zatrucia, choroby alergiczne, gościec przewlekły, nawracające zakażenia bakteryjne i wirusowe (w tym wirusowe zapalenie wątroby), nadpobudliwość u dzieci i dorosłych.

więcej o występowaniu, preparatach i dawkowaniu: Witamina F

Witamina E działanie farmakologiczne: rozszerzające naczynia krwionośne, ułatwiające przepływ krwi w naczyniach, przeciwzawałowe, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, stabilizujące strukturę organelli komórkowych, w tym błon komórkowych i śródbłonków, przeciwwysiękowe, przeciwalergiczne, ochraniające witaminę F, A (także karotenoidy) i D, nasilające działanie witaminy A (oraz karotenów), witaminy C, kumaryn, indandionu i witaminy F, selenu, cynku oraz miedzi, wzmagające procesy krwiotwórcze (hemopoezy), ochronne w stosunku do plemników, owocytów (komórek jajowych), zarodka i płodu, żółciopędne, wymiatające wolne rodniki, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, obniżające stężenie cholesterolu we krwi, ochraniające w stosunku do genomu, hamujące procesy autoagresji, hamujące mutagenezę (zapobiega mutacjom) i onkogenezę (inhibitor rozwoju nowotworu), hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), przeciwcukrzycowe.
Witamina E wykazuje działanie przeciwtrądzikowe i przeciwłuszczycowe. Powinna być podawana w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Zwiększa przyswajanie białek.
Wskazania: kolagenozy, trądzik, dermatozy, wypryski, wypadanie włosów, cukrzyca, zatrucia, miażdżyca, wszelkie schorzenia oczu, oligo- i azoospermia (niedobór lub brak plemników w nasieniu), niemożność zajścia w ciążę, poronienia, choroba wieńcowa, zakrzepowe zapalenie żył i tętnic, zaburzenia miesiączkowania, przedwczesne obumieranie plemników (podawać wraz z fruktozą, karnityną, inozytolem, mannitolem, witaminą F, A, C, choliną, żelazem i szafranem), liszaj rumieniowaty, twardzina (sklerodermia), owrzodzenia, pokrzywka, choroby paznokci, alergia, marskość i zapalenie wątroby, kamica żółciowa, stłuszczenia organów wewnętrznych (np. serca, nerek), zaniki mięśni (miastenia, zanikowy niedowład mięśni), nowotwory, retinopatie, hemoliza krwi, hiperlipoproteinemia, zaburzenia potencji, nadciśnienie, mukowiscydoza.
więcej o występowaniu, preparatach i dawkowaniu:
Witamina E

Moim zdaniem dośc ciekawa lektura, może się przydać także tym którzy chcieli poexperymetować z różnymi olejami

By Anatom - kyfydy.

"Zawartosc skladników odzywczych w 100 g czesci jadalnej
Wartosc energetyczna od 81 do 103 cal
Weglowodany od 19 do 23,5 gram
Blonnik ok. 2 gram
Woda ok. 73,5 gram
Tluszcz od 0,2 do 0,4 gram
Bialko od 1,15 do 1,3 gram
Popiól ok. 0,9 gram
Wapn ok. 11 mg
Fosfor ok. 28 mg
Zelazo ok. 0,6 mg
Sód ok. 29 mg
Potas ok. 240 mg
Beta-Karoten ok. 300 ug
Witamina B1 ok. 0,07mg
Witamina B2 ok. 0,08 mg
Niacyna ok. 0,7 mg
Witamina C ok. 17 mg
Weglowodany - Zawartosc weglowodanów trawionych przez uklad pokarmowy czlowieka jest znacznie wieksza w bananach niz w innych owocach. W zielonych bananach znajduja sie one pod postacia lancucha skrobi, który w miare dojrzewania owoców rozbija sie na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Wysoka zawartosc owych cukrów jest zródlem slodkiego smaku dojrzalych bananów.
Blonnik- W porównaniu z iloscia blonnika zawartego w zbozach, jego ilosc znajdujaca sie w bananach jest niewielka, jednakze ma ona istotne znaczenie dla organizmu czlowieka. Zbawienny wplyw blonnika zawartego w bananach na przemiane materii sprawia, ze moga one ( wbrew powszechnym opiniom o ich wysokiej kalorycznosci) byc wiodacym skladnikiem diet odchudzajacych. Wchlaniamy o 5 gr. wiecej blonnika zjadajac dwa male banany ( ok. 250 gram ) niz jedzac np. 100 gr. orzechów. Oczywiscie nie trzeba dodawac jaka korzysc z tego maja ludzie z nadwaga. Co wiecej, wg najnowszych badan, blonnik zawarty w bananach sprzyja obnizeniu poziomu cholesterolu i oczywiscie zmniejsza ryzyko wystapienia chorób serca ( choroba wiencowa ), a w konsekwencji jednego z „zabójców XX wieku” - zawalu miesnia sercowego.
Bialko - Owoce z reguly zawieraja sladowe ilosci bialka, jednakze w bananach jest go stosunkowo duzo ( 1,15 gr na 100 gram owoca ). Dietetycy uwazaja, ze wiecej niz polowa potrzebnej czlowiekowi dziennej racji bialka powinna byc dostarczana w postaci bialka roslinnego, a skladajace sie z osmiu podstawowych aminokwasów koniecznych do budowy komórek naszego ciala „bialko bananowe” ma tutaj fundamentalne znaczenie.
Tluszcz - Banany, podobnie jak inne owoce, zawieraja bardzo malo tluszczu , czego oczywiscie nie mozna uwazac za ich wade. Natomiast znajdujace sie w bananowym miazszu kwasy tluszczowe poprawiaja stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest niezmiernie istotne dla naszego zdrowia - stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.
Woda - Wiecej niz polowe masy ludzkiego ciala stanowi niezbedna dla funkcjonowania organizmu woda. Transportuje ona skladniki odzywcze, usuwa produkty uboczne i reguluje temperature ciala. Choc dietetycy zalecaja wypijanie ok. 2 litrów wody dziennie, nie kazdy czlowiek jest w stanie sprostac takiemu „przedsiewzieciu”. Owa dawke mozna ograniczyc, gdyz banany z powodzeniem zastepuja wode ( 100 gr. miazszu zawiera ok. 74 gr. wody ), dlatego tez regularne jedzenie bananów korzystnie wplywa na gospodarke wodna w organizmie czlowieka.
Witaminy - Banany zawieraja znaczne ilosci beta-karotenu, witamin z grupy B, a takze witamine C. Gruba skórka bananów zapewnia im wlasciwa ochrone, dlatego tez jedzac banany mozemy byc pewni tego, ze witaminy sprzyjajace naszemu zdrowiu i utrzymaniu dobrej kondycji nie ulegaja zniszczeniu.
Mineraly - Zólta skórka bananów kryje wiele mineralów i pierwiastków sladowych. Niektóre z nich dzialajac w pewnych zwiazkach maja zbawienny wplyw na nasz organizm jak np. potas, magnez i selen chroniace przed chorobami serca. Ilosc potasu regulujacego cisnienie krwi i gospodarke wodna jest bardzo wysoka ( 393 mg na 100 gr. ) a ilosci magnezu, wzmacniajacego miesnie i niezbednego dla prawidlowego funkcjonowania organizmu równiez nie sa male ( 36 mg na 100gr ). Ponadto banany zawieraja pierwiastki sladowe takie jak miedz, konieczne dla budowy komórek krwi zelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
Zatem absolutnie nie mozna dziwic sie temu, ze jedzac dziennie szesc bananów sredniej wielkosci zmniejszamy ryzyko wystapienia choroby wiencowej o 40%, co zostalo potwierdzone przez badania na Uniwersytecie San Diego w Kalifornii."

Oliwka
Olea europaea



Oliwka to wiecznie zielone drzewo rosnące do wysokości 10 m. Drzewo oliwkowe ma szary pień i małe, skórzaste w dotyku liście. Kwiaty drzewa oliwkowegeo są małe, rosnące w kiściach koloru zielonkawo-białego. Owoc drzewa oliwkowego (oliwka) jest zielony, kiedy dojrzewa zmienia barwę na czarną.

Drzewo oliwkowe było prawdopodobnie pierwszy raz uprawiane na Krecie około 3500 lat B.C. Drzewo posiada wiele symbolicznych związków: i tak na przykład gałąź oliwki to symbol pokoju, liście oliwki były noszone w koronie zwycięzców w czasach starożytnych olimpiad sportowych. Liście drzewa oliwkowego służyły do oczyszczania ran. Olej oliwkowy był używany w celach rytualnych namaszczeń w niektórych religiach.

W Egipcie gałązka z drzewa oliwkowego symbolizowała zwycięstwo faraona. Egipcjanie używali oliwy z oliwek do produkcji maści kosmetycznych, jak również oliwa z oliwek była używana do oświetlania. Arabowie oraz Izraelici namaszczali swoje stopy oliwą z oliwek w celu ochrony skóry od ran, które były powodowane dłogogodzinnym chodzeniem. Ci sami wierzyli, że oliwa z oliwek uchroni ich od wszelkich ukąszeń jadowitych węży i owadów, jak również od nagłych zmian atmosferycznych.

SUROWCE LECZNICZE
Liście, olej.

ZASTOSOWANIE
Liście drzewa oliwkowego mają właściwości obniżające ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie układu krążenia. Badania naukowe wykazały istotny związek między konsumowaniem oliwy z oliwek a niską zapadalnością na choroby niedokrwienne serca - chodzi tu o chorobę wieńcową w tym między innymi zawał serca oraz na występowanie niższych wartości ciśnienia tętniczego. Liście z drzewa oliwkowego mają również średnie właściwości moczopędne i mogą być używane do leczenia takich kondycji jak zapalenie pęcherza. Posiadając pewne możliwości w obniżaniu poziomu cukru we krwi, liście oliwki są używane przez osoby cierpiące na cukrzycę, obniżając oporność tkanek na insulinę. Olej z oliwki jest środkiem odżywczym i poprawia balans tłuszczów we krwi. Olej z oliwki jest tradycyjnie używany z 1 łyżeczką soku z cytrynu w leczeniu kamieni żółciowych. Mówi się, że olej z oliwki ułatwia redukcję masy ciała.
Badania naukowe dowiodły, że stosowanie diety śródziemnomorskiej, której istotnym składnikiem jest oliwa z oliwek, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka różnych narządów głównie jelita grubego.
Oliwa z oliwek posiada właściwości poprawiające trawienie oraz chroni przewód pokarmowy dzięki związkom zawartym w niej, które są łatwo przyswajalne oraz działają ochronnie na błonę śluzową żołądka oraz jelit.
Oliwa z oliwek znana jest również jako środek opóźniający proces starzenia się.
Inne zastosowania medyczne - Rak piersi, Rak prostaty, Zmarszczki, Zółtakowatość.

WYSTĘPOWANIE I UPRAWA
Drzewa oliwkowe rosną dziko w rejonach śródziemnomorskich i są uprawiane w krajach śródziemnomorskich i na obszarach obydwu Ameryk o klimatach zbliżonych do śródziemnomorskiego. Liście oliwki mogą być zbierane przez cały rok, natomiast owoc jest zbierany latem. Uważa się, że liście dziko rosnących drzew oliwkowych zawierają wyższą koncentrację składników aktywnych.

BADANIA NAUKOWE
Badania naukowe udowodniły, że liście drzewa oliwkowego obniżają ciśnienie krwi.

SKŁADNIKI
Liście oliwkowe zawierają oleoropine, oleasterol, leine. Olej z oliwek zawiera około 75% jednonienasyconego kwasu oleinowego, antyoksydanty (witaminę E oraz polifenole).
Oliwa z oliwek dostarcza również niezbędnych wielonienasyconych (omega-6) kwasów tłuszczowych bez nadmiernego konsumowania nasyconych kwasów tłuszczowych.

Organizm człowieka zawiera około 6 mg selenu. Ogólnie ujmując selen jest przeciwutleniaczem, antyseptykiem, środkiem przeciwzapalnym, przeciwwysiękowym, przeciwalergicznym, przeciwnowotworowym, odtruwającym, immunostymulującym,. Stymuluje peroksydazę glutationową, która zapobiega powstawaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za degeneracje organów, indukcję nowotworów i przyśpieszone procesy starzenia oraz powstawanie stanów zapalnych

Selen zapobiega nowotworom jelita grubego, płuc i gruczołu krokowego. Hamuje rozwój komórek nowotworowych. Jesteśmy przekonani, że rozumiesz teraz dlaczego w Pro-State Power znalazł się również selen. CaliVita International w swoich produktach ma selen pochodzący z selenometioniny co jest gwarantem najwyższej przyswajalności tego składnika. Nawet w aptekach nie kupisz tak doskonałego selenu.

Selen hamuje rozwój bakterii, wirusów (np. zapalenia wątroby, HIV, opryszczki, grypy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych) i grzybów. Ułatwia odtrucie w razie zatrucia arsenem, kadmem, ołowiem, glinem, talem, rtęcią, antymonem, węglowodorami chlorowocopochodnymi. Zwiększa liczbę limfocytów B, a więc Twój układ odpornościowy będzie dzięki selenowi wchodził na wyższe obroty.

Zwiększa syntezę przeciwciał. Selen jest niezbędny do prawidłowej spermatogenezy, chroni plemniki przed uszkodzeniami nadtlenkami. Pamiętaj, że największe ilości selenu uciekają z organizmu wraz ze spermą.

Zapobiega przedwczesnej degradacji erytrocytów (czerwonych krwinek) i niszczącym utlenieniem hemoglobiny.. Selen ochrania tkanki podczas radioterapii i chemioterapii.

Niedobór selenu sprzyja powstawaniu depresji, miopatii, zwapnienia mięśni, zaburzeń skurczu mięśnia sercowego, zwyrodnieniom naczyń krwionośnych. Obniżony poziom selenu stwierdzono w przebiegu chorób nowotworowych, łuszczycy, choroby wieńcowej, zawału serca, reumatoidalnego zapalenia stawów.

Wyraźne polepszenie stanu chorego opisano przy podawaniu selenu w przebiegu chorób autoimmunologicznych (stanów zapalnych stawów, łuszczycy), zapalenia trzustki, wirusowego zapalenia wątroby, choroby wieńcowej, zapalenia jąder i jajników.

Regularne podawanie preparatów selenu, witaminy E i cynku może spowodować trwałe cofnięcie się objawów łuszczycy. Selen zalecamy do terapii wszystkich rodzajów trądziku.

Po podaniu doustnym selen ulega wchłonięciu głównie w jelicie cienkim. Jest wiązany przez Aminokwasy (cysteina, metionina). Wchłanianie selenu zwiększają: metionina, cysteina, witamina E, witamina A, witamina C. Z tymi też substancjami selen wykazuje synergizm (współdziałanie polegające na wzmocnionym działaniu). Transport selenu w organizmie odbywa się po związaniu z aminokwasami i białkami.

Największym zaś wrogiem selenu są węglowodany. Słodkie wypieki, słodzone produkty zbożowe, mogą z łatwością zniszczyć selen nawet w całości. Unikając więc cukru - zachowujemy antyrakowy selen w organizmie.

Wskazania: stany zapalne narządów płciowych, zapobieganie nowotworom, trądzik, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, choroby włosów i paznokci, obniżona odporność na choroby zakaźne, skłonności do przeziębiania i chorób alergicznych, zatrucia, zaburzenia pigmentacji skóry, osłabienie mięśni szkieletowych, choroba wieńcowa, nowotwory, kardiomiopatie, miopatie mięśni szkieletowych, wirusowe zapalenie wątroby, zaburzenia koncentracji umysłowej, zaburzenia kojarzenia.

Piwo jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Znane od tysięcy lat, kiedyś chętnie wykorzystywane do celów kulinarnych, dziś pełni role napoju orzeźwiającego.

Piwo ma od 3 do 9% alkoholu. Jednak nie jest to tylk źródło "procentów", trunek ten jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Zawarte w szyszkach chmielu żywice humuliny i lupuliny działają silnie bakteriobójczo (podobno nawet na prątki gruzlicy i bakterie odporne na antybiotyki) oraz przeciwnowotworowo. Ponadto związki te, mają działanie uspokajające oraz pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, są pomocne w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, nerwic wegetatywnych i skurczów jelit.

Ponadto piwo zawiera wiele cennych dla organizmu składników mineralnych, które korzystnie wpływają na przemianę materii oraz układ krwionośny, moczowy i nerwowy. Regularne picie piwa (w umiarkowanuch ilościach oczywiście) zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i wielu chorób naczyniowych, ponadto jego moczopędne działanie, przeciwdziała kamicy nerkowej.

Piwo mogą pijać nawet osoby chore, gdyż ulego ono bardzo szybkiemu strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm.

Warto również wiedzieć, iż picie piwa jest zdecydowanie niewskazane przy cukrzycy, podagrze, owrzodzeniu żołądka lub dwunastnicy, marskości wątroby oraz ostrym, chronicznym zapaleniu trzustki.

Jeśli chodzi o zawartość poszczegolnych związków w piwie, to w litrze piwa znajduje się:

-20% dziennej dawki witaminy B2

-35% dziennej dawki witaminy B6

-64% dziennej dawki witaminy PP

-20% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w potas

-40% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w fosfor

-50% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w magnez

-400 - 600 kcal (jasne - ciemne)

-Podsumowując, regularne i umiarkowane picie piwa:

-znacznie obniża ryzyko zawału serca.

-poprawia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe

-obniża ciśnienie tętnicze

-wzmacnia ścianki naczyń, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników.

-poprawia trawienie

-przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych

-zapobiega wystąpieniu cukrzycy

-usprawnia pracę wątroby

-poprawia wchłanianie witaminy B12, niezbędnej do budowy czerwonych ciałek krwi

-przyspiesza rozkładanie tłuszczu i białka

-ułatwia regeneracje organizmu

-znacznie powtrzymuje starcze podupadanie organizmu

-poprawia wentylację płuc i wchłanianie tlenu

-hamuje rozwój bakterii, a nawet powstrzymuje gruźlicę

-prowadzi do lepszego ukrwienia nerek i szybszego wydalania płynnych odpadów procesu przmiany materii

-pomaga w zachowaniu sprawności umysłowej mino podeszłego wieku

-pobudza przemianę materii

-stymuluje proces wydzielania enzymów trawiennych i żółci

-działa antydepresyjnie i koi nerwy

Co o tym sądzicie?

Zródło: Smaczny.pl

Witamina B6 i kwas foliowy mogą szkodzić zdrowiu

We wrześniu 2005 r. podczas dorocznego kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego zaprezentowano zaskakujące wyniki badania klinicznego NORVIT, świadczące o tym, że codzienne zażywanie syntetycznych witamin z grupy B nie tylko nie chroni przed chorobami układu krążenia, ale wręcz przeciwnie - może zwiększać ryzyko ich wystąpienia.

Zgodnie ze współczesną wiedzą medyczną witaminy z grupy B (do których należy także kwas foliowy) są związkami, które obniżają we krwi poziom homocysteiny czyli aminokwasu podejrzewanego o uszkadzanie tkanki wyściełającej naczynia krwionośne. Jeżeli hipoteza ta jest prawdziwa, zbyt duże stężenie homocysteiny mogłoby prowadzić do wystąpienia incydentów wieńcowych, zawału serca lub udaru mózgu, a witaminy z grupy B powinny temu zapobiegać.

Sprawdzenie czy wysokie dawki witamin B rzeczywiście chronią pacjentów po przebytym zawale serca przed ponownym zawałem lub udarem mózgu było celem badania klinicznego NORVIT (Norvegian Vitamin Trial), które objęło 3 749 pacjentów w wieku od 30 do 84 lat leczonych na oddziałach kardiologicznych w 35 norweskich szpitalach. Zaraz po zawale pacjenci poddawani byli standardowej farmakoterapii, a następnie, w przeciągu 7 dni, byli losowo przydzielani do jednej z czterech grup, z których pierwsza przez 3,5 roku codziennie zażywała 40 mg witaminy B6 (934 osoby), druga przyjmowała 0,8 mg kwasu foliowego (935 osób), trzecia - obydwie witaminy (937 osób), a czwarta - placebo (943 osoby). Procentowy udział osób palących papierosy oraz pacjentów chorujących na cukrzycę lub nadciśnienie tętnicze był podobny we wszystkich badanych grupach.

Badanie NORVIT potwierdziło, że kwas foliowy obniża poziom homocysteiny we krwi, gdyż u pacjentów przyjmujących ten związek poziom homocysteiny spadł średnio o 28 %. Żadna z grup nie odniosła jednak korzyści z przyjmowania witamin, co wydaje się przeczyć tezie o przyczynowej roli homocysteiny w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. U osób, które codziennie zażywały kwas foliowy lub witaminę B6 nastąpił nawet niewielki wzrost ryzyka ponownego wystąpienia incydentu wieńcowego, zawału serca lub udaru mózgu, a u osób stosujących obie witaminy jednocześnie ryzyko to wzrosło aż o 20 %.

Jeden na trzech pacjentów przydzielonych do tej grupy w ciągu trzech lat od pierwszego zawału przeszedł ponowny zawał serca lub udar mózgu.
Witaminy z grupy B oddziaływały szczególnie niekorzystnie u pacjentów z wysokim poziomem homocysteiny w momencie włączenia do badania, u osób z zaburzeniami funkcjonowania nerek oraz u tych, które przyznały się do stosowania w trakcie badania także innych preparatów witaminowych.

Autorzy badania NORVIT zalecają dużą ostrożność w przyjmowaniu witamin z grupy B - ich zdaniem regularnie stosować je powinny wyłącznie osoby ze stwierdzonymi niedoborami witaminowymi w organizmie.

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka